Віримо в перемогу ЗСУ!
Працюємо з 09:00 до 18:00 Пн-Сб

Подивимось ближче на веб-редактор

На офіційному сайті  Arduino в розділі скачування засобів програмування IDE тепер можна побачити запрошення випробувати веб-редактор для розробки і завантаження в контролер скетчів (ARDUINO WEB EDITOR).

Зайдемо і побачимо, що ж нам пропонують розробники. Зразу потрібно сказати, що там всі меню будуть англійською мовою без можливості вибору навіть італійської. Перше, що спадає на думку, коли бачиш такі пропозиції: у мене немає на це часу і не може бути щоб воно було повноцінним. 


Реєстрація та запуск

Але наберемось трохи терпіння, переходимо по посиланню "Спробувати зараз" (Try It Now), реєструємось, підтверджуємо реєстрацію на пошті. В решті решт нам пропонують для початку встановити плагін веб-редактора, оскільки браузер не зможе мати доступ до фізичних USB-портів комп'ютера, коли знадобиться завантажити програму в контролер Arduino. 

Тут же зразу чіпляють слова про якісь хмарні фішки. Це уже цікаво - значить вони швидше за все дозволять зберігати наші рідні серцю скетчі на сервері. Йдемо далі.

Тут стає ясно, що плагін встановлюється не в браузер, а прямо в операційну систему. Тут звичайно можна вибрати свою операційну з трьох можливих. Андроід відпразу пролітає, хоча не так багато андроідоносіїв мають на борту USB-порт.

Загалом плагін скачується як інсталяційний файл і його потрібно запустити на установку. Тут відразу згадується, що зовсім недавно я так само встановлював і повноцінну  Arduino IDE. Тобто і те і інше потребує установки на комп'ютер. Але все ж очікуєм переваг web-технології в єдиному місці зберігання, і відсутності необхідності в оновленнях. Що стосується оновлень, то вони самі на цьому акцентують перевагу. 

Під час скачування і установки плагіна вони на картинці показують для слаборозвинутих людей як це робити.



Перший погляд на інтерфейс 

Далі створюється ваш екземпляр веб-кабінета для роботи з контролерами Ардуіно. І в браузері ми потрапляємо на сторінку з більш-менш зрозумілим інтерфейсом. Але все ж тут деякі ключові елементи доводиться нервово шукати спочатку. Наприклад, я не знав, де вибрати порт і тип контролера.

Виявилось, що вони обираються з одного випадаючого списку при натисканні на кнопку з трьома крапками. ...

За замовченням там буде Arduino UNO і ваш порт, до якого ви вже підключили контролер. Для вибору інших контролерів, клацаємо в цьому випадаючому списку на Select Other Board & Port. У мене при цьому відкривається плаваюче вікно з можливістю вибору плати і можливістю вибору з одного доступного розпізнаного порта.


Тепер пройдемось по кнопкам меню зліва.

Закладка Sketchbook дає нам побачити список своїх скетчів. У цієї системи для вас буде обмеження на зберігання 100 скетчів. Також в цій закладці є кнопки створення нового скетча і папки. Тут же є можливість підвантажити свої проекти і бібліотеки з  комп'ютера. Обмеження на зберігання даних - 100 МБ.

Кнопка Examples переносить нас в список стандартних прикладів скетчів. Приклади майже не відрізняються від побачених нами в Arduino IDE. Також тут список прикладів з стандартних бібліотек. Це може порадувати власників якихось рідних ардуіновських шилдів GSM або WIFI. Там вам будуть доступні дійсно шикарні приклади з ідеальних бібліотек. Такі як, наприклад, веб-сервер на GPRS. В цілому все як звичайно. Я тільки сподіваюсь, що імпортуючи свої бібліотеки з комп'ютера  з допомогою попередньої вкладки, побачу їх потім в цьому списку.

Далі йде кнопка бібліотек Libraries. В ній бачимо список рідних бібліотек Arduino, а також маємо можливість в окремій вкладці побачити свої підвантажені бібліотеки або підвантажити при необхідності інші. Загалом тут передбачені всі зручності для пошуку рідних бібліотек, завантаження сторонніх і включення їх в свій скетч. Наприклад, я тут за замовченням не знайшов бібліотеку Digistump для плати контролера ATtiny85 mini. І поки не впевнений, що її тут можнливо використовувати.

Далі йдуть закладки Serial Monitor, допомога і налаштування вигляду веб-віконця.

Пробуємо валідацію кода

За замовченням у вкладці Sketchbook буде створений пустий скетч з мінімальним кодом

/*
*/
void setup() {
}
void loop() {
}

Підключаємо Arduino UNO або інший контролер до USB-порту комп'ютора. Впевнюємось, що у випадаючому списку вибору плат активована необхідна нам унка. Клацаємо кнопку з галочкою (Verify). Через деякий час код перевірений і внизу вікна браузера нам виводиться звіт на звичному чорному фоні:

arduino-builder/arduino-builder -compile -core-api-version 10611 -build-path /tmp/115305073 -hardware arduino-builder/hardware -hardware arduino-builder/packages/cores -tools arduino-builder/tools -tools arduino-builder/packages/tools -built-in-libraries arduino-builder/latest -libraries /tmp/158793434/pinned -libraries /tmp/158793434/custom -fqbn arduino:avr:uno -verbose=false /tmp/158793434/sketch_mar19a
Sketch uses 444 bytes (1%) of program storage space. Maximum is 32256 bytes.
Global variables use 9 bytes (0%) of dynamic memory, leaving 2039 bytes for local variables. Maximum is 2048 bytes.

Все добре - в коді не знайдено помилок.

Створюємо нову закладку для файла, що підключаємо

Тепер спробуємо проекспериментувати і створимо другий вкладений файл для цього ж скетча-проекту. Це колись нам знадобиться для створення класів програми, що підключається, або для розбиття складності структури програми на окремі файли.

Наводимо курсор миші на стрілочку і клацаємо Add Tab. Вводимо ім'я файла з розширенням, наприклад  Zakladka1.ino. Тепер його можна спокійно підключати до основного скетчу. Також сюди можна засунути і текстові файли опису і навіть картинки зі схемою, наприклад, для завантаження картинки, потрібно клацнути Import File into Sketch і вибрати файл із файлової системи комп'ютера.



Пробуємо завантажити програму в плату контролера

Відкриваємо в базових прикладах файл Blink, і при підключеному контролері нажмемо кнопку з стрілочкою -> (Upload) для компіляції і завантаження програми в Arduino UNO. Процес компіляції при не сильно відрізняється від того, що відбувається в Arduino IDE. Прога прекрасно грузиться з такою ж швидкістю, світлодіод блимає як йому і потрібно за статусом. Якщо при цьому наробити помилок в коді, то так само отримаємо звіт з лайкою на конкретні помилки і їхнє місце в коді. Складностей не більше ніж в IDE, якщо зрозуміти яка кнопка куди. Розробники молодці - все робили по мінімалізму, все,що потрібно, є, зайвого вкрай мало - розцілував би!)


Монітор порта


Монітор порта випромінює тільки емоцію зручності і насолоди від роботи. Тут нічого додати - ви бачили приблизно таке в IDE. Просто запам'ятовуємо, що монітор все-таки є в вебі і не кульгавий.


Висновок

Я повністю підтримувю ідею розробників WEB-редактора Arduino. Він дає мені можливість розробляти свої проекти в єдиному місці (при роботі на різних ПК), збирати необхідні бібліотеки в єдине місце, публікувати свої розробки просто поділившись посиланням на скетч. Це дає найбільш швидкий і зручний доступ до стандартних бібліотек і прикладами з них. Сподобалось швидке визначення порта з підключеним контролером. Недоліками можна назвати необхідність пам'ятати логін і пароль, можливі проблеми з роботою сторонніх бібліотек, особливо з сторонніми контролерами типа ATtiny85. Також я не знайшов роботу всередині бібліотек (створення, редагування). Напевно повністю відмовитись від свого IDE поки не вдасться тим, хто копається в кишках бібліотек. В цілому я збираюсь використовувати цей інструмент для якихось швидких невеликих проектів, публікації скетчів в статтях в інтернеті. Також думаю про використання веба на уроках робототехніки. Викладач може легко кидати шматки кода учням за допомогою посилань.

Загалом штука цікава, дійсно зручна і буде входити до вжитку ардуінщиків в будь-якому випадку. Всім дякую за увагу! 

<< Проекти << Усі товари >> Статті, уроки >>

Написати відгук

Примітка: HTML размітка не підтримується! Використовуйте звичайтий текст.
    Погано           Добре
Дискретний регулятор вологості повітря на Arduino

Дискретний регулятор вологості повітря на Arduino

Привіт, захопленим електронікою читачам. У цій статті і відео нам належить розробити, змонтувати і н..

Плата ESP32 DevKit

Плата ESP32 DevKit

Плата WiFi та Bluetooth контролера ESP-32 з програматором CP2102На платі вже встановлено у..

247.42грн.

Arduino Nano SIM800 SMS команди

Arduino Nano SIM800 SMS команди

Привіт друзі! Ми з кожним разом знаємо все більш цікаві застосування GSM-модуля SIM800. Цього разу я..

Мотор безщіточний A2212 1000KV

Мотор безщіточний A2212 1000KV

Мотор трьохфазний безколекторний для мультикоптерів 1000KVKV: 1000 обертів на вольтМаксимальна ..

345.91грн.

Уроки Arduino структура програми для початківців

Уроки Arduino структура програми для початківців

Доброго дня, друзі! Вы великі молодці, що зацікавились уроками Arduino! Структура програми в Ardu..